Sunday, May 11, 2014

The Secret Treasure of King Masusa & King Mohamut

Selepas kota pelabuhan Melaka diduduki oleh askar-askar Portugis,mereka segera menemui beribu-ribu pucuk istinggar dan meriam di dalam kota. Aneh,mereka benar-benar tidak menyangka bahawa kota pelabuhan ini memiliki simpanan senjata yang terlampau banyak.

Kemudian mereka segera menyerbu ke istana untuk merampas harta benda di sana. Mereka menemui sejumlah perhiasan istana,seperti cermin-cermin dari Parsi,patung singa pemberian Maharaja China dan sebagainya.

Namun,semua itu hanyalah tidak sampai 10 peratus dari seluruh harta yang dikumpulkan dari Permaisura,iaitu raja pertama Melaka sehingga ke Sultan Mahmud,pemerintah terakhir kerajaan yang mengawal Selat Melaka itu..

Di manakah harta Kesultanan Melaka dilarikan?

SEBENARNYA harta sultan-sultan Melaka tidak dilarikan. Ia berada di satu lokasi rahsia. Namun,seorang askar Portugis telah mencatatkan dari berita-berita orang tempatan tentang 'harta yang dipikul oleh 70 ekor gajah'.

Askar itu telah meninggalkan beberapa petunjuk yang mungkin akan membawa ke lokasi sebenar,
The Secret Treasure of King Masusa & King Mohamut"...there is a large amount of property which is not owned by any king in the world, carried by 70 elephants.."

-anonymous soldier in The Conquistadors,published in 1860 

Dalam artikel ini.Srikandi akan mengulas tentang 'penemuan' harta karun di Pulau Nangka.Srikandi akan membuat rujuk-silang dari pelbagai sumber dan membuat deduksi.Juga mengulas tentang beberapa catatan conquistador Portugis tentang harta sultan Melaka yang sebenar.

Antara yang menarik:

-di mana Jambatan Emas dan Perak Sultan Mahmud?
-Petunjuk di dalam kisah Puteri Gunung Ledang 
-askar-askar Melaka yang hilang pada malam serangan
-beribu-ribu istinggar dan meriam
-'Harta Qarun & Namrud' dalam inventori perbendaharaan Melaka


Artikel penuh di MistisFiles dan MistisJournal===================================
CARA UNTUK AKSES KE 'NATIONAL TREASURE'
 Klik sini>> http://goo.gl/aUdiXj
====================================kredit: nusanaga dan Engku Hs


disediakan oleh Srikandi

9 comments:

 1. assalam,saya ingin memohon utk akses kandungan files anda.

  saya telah buat pembayaran.

  sampai sekarang tidak boleh akses..

  mohon bantuan admin

  emel saya : abbasian19@gmail.com

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum w.b.t,

  Pembayaran sudah dibuat dan slip pembayaran telah dihantar ke email gmail srikandi

  ReplyDelete
 3. Sekadar bertanya, saya adalah peminat mistisfiles dan sejarah2 melayu. Wajarkah sesuatu ilmu yang disampaikan itu disekat dan dikenakan bayaran? Tambahpula prosesnya amat rumit bagi yg kurang mahir dlm akses info dlm internet ni. Bukankah 3 perkara yang menyelamatkan kita selepas mati salah satunya ialah 'Ilmu yang diajarkan'....jadi, permudahkanlah dlm penyebaran ilmu2 yang bermanfaat dan boleh membuka minda bangsa kita ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju sangat pendapat diatas..

   Delete
 4. salah ke meminta sedikit bayaran kerana utk dptka. bahan ni srikandi perlu access ke on lone library yg perlu dibayar.Dia willing to share but dia perlukan modal nk tanggung kos carian. maklumat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju sangat pendapat diatas..

   Delete
 5. Saya ahli akademik. Untuk access ke files academic memang kena bayar. Untuk bayaran usaha pengkaji dan pengurusan. Sedangkan mengajar AlQuran pun harus dikenakan bayaran dan tidak dilarang syarak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju sangat pendapat diatas..

   Delete