Thursday, December 25, 2014

The Sacred of SymmetryJika kita perhatikan dengan teliti benda-benda di sekeliling kita,kita akan dapati bahawa sebenarnya dunia atau alam ini dibina dengan menurut peraturan tertentu,atau pola tertentu atau susunan tertentu.Objek-objek terbina dengan struktur atom atau sel,di mana semuanya memiliki bentuk yang sama dan bergerak dalam pola yang 'sempurna'.

Apakah maksud semua ini?

Jika kita perhatikan bentuk hablur,seperti hablur ais,kita akan melihat corak-corak yang simetri,sisi yang tercermin antara satu sama lain.Simetri,adalah salah satu hukum alam,yang misteri.Ia mengandungi perlambangan tertentu,sekaligus menyembunyikan fungsi dan rahsia,betapa alam semesta ini terbina melalui sistem yang padu,seperti sistem komputer atau dunia rangkaian internet.

Ini adalah 'Hukum Simetri' salah satu daripada ciri-ciri alam semesta.

Ini adalah keajaiban dan seringkali ditafsir sebagai sesuatu yang 'divine' atau 'sacred'.


The Sacred of SymmetryThe universe is built on a plan the profound symmetry of which is somehow present in the inner structure of our intellect.

-Paul Valery 
Pada tahun 1964, Peter Higgs menterjemahkan idea Landau ke dalam bahasa Fizik Partikel dan
membina sebuah model yang menunjukkan bagaimana, pada dasarnya, simetri daya seperti elektromagnetik atau daya yang lemah boleh dipecahkan secara spontan. Ini akan menjadi
asas bagi teori yang menyatukan kuasa-kuasa elektromagnetik dan daya lemah graviti. Mereka boleh sekarang dianggap sebagai dua manifestasi kuasa elektro-graviti lemah tunggal, dengan itu mengurangkan beberapa kuasa bebas daripada empat kepada tiga. Ini akan menjadi yang paling besar
penyatuan kuasa-kuasa sejak penyatuan kuasa-kuasa elektrik dan magnet oleh
Faraday dan Maxwell dalam abad ke-19. Higgs tidak cuba untuk membina apa-apa
teori sendiri.


Di sana terdapat satu kesimpulan yang ajaib.Simetri berlaku dalam semua perubahan antara sedar atau tidak.

Akhirnya mereka mendapati satu perkara yang aneh;sebagaimana simetri pada tubuh badan,maka ia terjadi pada dua alam;pada alam zarah-zarah dan alam semesta,di mana kuncinya ialah daya graviti lemah dan daya graviti kuat.
Baca seterusnya di MistisFiles...


===================
Cara untuk mengakses:
>> http://goo.gl/1QBIQK
===================
No comments:

Post a Comment